030 806 511 dzkresevo@tel.net.ba

Na dan 12. svibnja globalno se obilježava Međunarodni dan sestrinstva medicinskih sestara/medicinskih tehničara.

 

Kako je poznato, dan obilježavanja odabran je zbog datuma rođenja i sjećanja na čuvenu Florence Nightingale (1820-1910), utemeljiteljicu modernog sestrinstva, a koja je „sestrinsku slavu“ stekla, između ostalog, radeći godinu i pol dana u britanskoj vojnoj bolnici tijekom Krimskog rata (1853-56).

Obilježavanje ovog dana organizira još od 1974. godine Međunarodno vijeće medicinskih sestara (International Council of Nurses), asocijacija koja ove godine slavi 121. godišnjicu, a okuplja više od 130 nacionalnih udruga.

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA1   MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA2

 

Naše medicinske sestre-tehničari. Naša budućnost”, slogan je obilježavanja sestrinstva 2023 godine, čime se ističe neophodnost djelovanja kako bi se sestrinstvo suočilo s globalnim zdravstvenim izazovima i poboljšalo zdravlje za sve. Investiranjem u sestrinstvo i poštivanjem prava moguće je učiniti da medicinske sestre budu još snažnije, otpornije, spremnije kao i zadovoljnije pri suočavanju s budućim izazovima.  Naša zadaća jest da zaštitimo sestrinstvo, te usmjeravamo pažnju prema potrebi da se pruži podrška i naglasi važnost sestrinske profesije.

 

Citat jednog nepoznatog autora na najlješi način ističe važnost sestrinstva 

"Kada spasiš jedan život, onda si heroj. Kada spasiš stotine života, onda si medicinska sestra"

 

Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima sretan Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara i medicinskih tehničara!

 

Prim. dr. Olivija Vukoja-Bradara

Kontakt
Dom zdravlja Kreševo
  • Brce bb, Kreševo
  • dzkresevo@tel.net.ba
  • +387 (0)30 806 511
© 2022 Copyright: JU Dom zdravlja Kreševo Design and development
Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.