030 806 511 dzkresevo@tel.net.ba

"KORISTI SRCE UPOZNAJ SRCE", ovogodišnji je slogan Svjetskog Dana Srca. 

 

Svake godine, 29. rujna, cijeli svijet obilježava Svjetski Dan Srca kako bi podigao svijest o važnosti očuvanja zdravlja srca i krvnih žila. Srce je organ koji nas održava u životu, organa veličine šake i najjači mišić u našem tijelu. Srce je jedini organ koji možete čuti i osjetiti. To je prvi i posljednji znak života. Ono počinje kucati otprilike tri tjedna nakon začeća, a ako doživimo 70 godina, to će se ponoviti dvije i pol milijarde puta. Iako impresivno i snažno, tvoje srce može postati ranjivo zbog faktora rizika poput visokog krvnog tlaka, pušenja, dijabetesa, gojaznosti, povišenog kolesterola, te nezdravog načina života, stoga srce zaslužuje našu pažnju i brigu. Ovaj dan služi kao podsjetnik da nikada nije prerano niti prekasno da se počnemo brinuti o svom srcu i usvojimo zdrave navike koje će nam pomoći da živimo dug i sretan život.

Svjetski Dan Srca ima za cilj educirati ljude diljem svijeta o mogućim rizicima za srčane bolesti i potaknuti ih na pozitivne promjene u svom načinu života. Evo nekoliko ključnih poruka koje trebamo razmotriti:

  • Zdrava prehrana: Pravilna prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i niskim udjelom zasićenih masti može znatno smanjiti rizik od srčanih bolesti. Izbjegavajte visoko prerađenu hranu i kontrolirajte unos soli i šećera.
  • Redovita tjelovježba: Fizička aktivnost jača srčani mišić, poboljšava cirkulaciju i pomaže održavanju zdrave tjelesne mase. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene tjelovježbe tjedno.
  • Prestanak pušenja: Pušenje je jedan od najvažnijih faktora rizika za srčane bolesti. Prestanak pušenja ima trenutačne koristi za zdravlje srca i pluća.
  • Kontrola stresa: Dugotrajni stres može negativno utjecati na zdravlje srca. Tehnike opuštanja i podrška od obitelji i prijatelja mogu pomoći u smanjenju stresa.
  • Redoviti medicinski pregledi: Redoviti posjeti liječniku za praćenje krvnog tlaka, kolesterola i šećera u krvi mogu rano otkriti rizik od srčanih bolesti i omogućiti pravovremeno liječenje.
  • Edukacija o srčanim bolestima: Znanje o simptomima srčanih bolesti, poput bolova u prsima, kratkog daha i umora, može spašavati živote. Brza reakcija i pozivanje hitne pomoći ključni su u slučaju srčanog udara ili moždanog udara.

Na Svjetski Dan Srca, ne zaboravimo da je briga o svom srcu ključ za dug i sretan život. Male promjene u načinu života mogu imati ogroman utjecaj na naše srce i cjelokupno zdravlje. Hajdemo zajedno raditi na tome da srce ostane snažno i zdravo kako bismo mogli uživati ​​u svim čarima života. 

  

Kontakt
Dom zdravlja Kreševo
  • Brce bb, Kreševo
  • dzkresevo@tel.net.ba
  • +387 (0)30 806 511
© 2022 Copyright: JU Dom zdravlja Kreševo Design and development
Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.