030 806 511 dzkresevo@tel.net.ba

Svjetski dan šećerne bolesti svečano je obilježen u Kreševu, gdje je Javna ustanova Dom zdravlja Kreševo organizirala informativno predavanje o ovoj globalno rasprostranjenoj bolesti.

 

U konferencijskoj dvorani hotela Adriale okupljeni su građani imali priliku čuti stručna predavanja i savjete vezane uz šećernu bolest.

Predavanje je održala, dr. sci. prim. dr. Vanja Karlović-Bešlić, specijalista interne medicine, s subspecijalizacijom iz endokrinologije i dijabetologije. Kroz svoje iskustvo i znanje, dr. Karlović-Bešlić istaknula je ključne aspekte prevencije i načine uspješnog upravljanja šećernom bolešću.

Organizatorica i moderatorica ovog značajnog događaja bila je ravnateljica JU Dom zdravlja Kreševo prim. dr. Olivija Vukoja-Bradara, specijalista interne i obiteljske medicine.

Njihovo zajedničko djelovanje nije samo obogatilo stručnost događaja već je i pridonijelo podizanju svijesti o važnosti prevencije i pravilnog upravljanja šećernom bolešću.

 1699979503085

1699979503102

Svi zainteresirani imali su priliku prisustvovati događaju, te se educirati o važnosti prevencije i kontrole šećerne bolesti. Osim vrijednih informacija dobivenih na predavanju, posjetiteljima je omogućeno i besplatno mjerenje razine šećera u krvi, čime se želi naglasiti važnost redovitih kontrola i brige o vlastitom zdravlju.

Inicijativa je primljena s velikim interesom građana, te je istaknuta važnost podizanja svijesti o šećernoj bolesti i promicanju zdravog načina života. Ovakvi događaji pokazuju predanost lokalne zajednice u brizi o zdravlju svojih građana, te promicanju preventivnih mjera za očuvanje zdravlja.

1699979503025

Važno je napomenuti da je Dijabetes (šećerna bolest) globalni zdravstveni izazov koji pogađa više od 460 milijuna ljudi diljem svijeta, a očekuje se rast do 700 milijuna do 2045., što ga čini vodećim uzrokom sljepoće, bolesti bubrega, srčanih udara i moždanih udara. Svake 8 sekunde netko umre od komplikacija povezanih s dijabetesom,  Gotovo polovica oboljelih nije svjesna svoje dijagnoze, dok se troškovi liječenja dijabetesa procjenjuju na preko 850 milijardi dolara godišnje. Srećom, većina slučajeva dijabetesa može se spriječiti ili odgoditi zdravim načinom života koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, zdravu prehranu i održavanje zdrave tjelesne težine ali i redovnih liječničkih kontrola.

Kontakt
Dom zdravlja Kreševo
  • Brce bb, Kreševo
  • dzkresevo@tel.net.ba
  • +387 (0)30 806 511
© 2022 Copyright: JU Dom zdravlja Kreševo Design and development
Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.