030 806 511 dzkresevo@tel.net.ba

U srijedu, 25. siječnja 2024., u konferencijskoj dvorani hotela Adriale Kreševo održano je edukativno predavanje pod nazivom "Zajedno protiv raka vrata maternice", koje je organizirala JU Dom zdravlja Kreševo. Skup je okupio raznoliku publiku, pružajući dublji uvid u prevenciju i liječenje raka vrata maternice u sklopu obilježavanja mjeseca borbe protiv ove opasne bolesti.

Predavanje je svojim pozdravnim govorom otvorila ravnateljica JU Dom zdravlja Kreševo, prim. dr. Olivija Vukoja-Bradara, unoseći dinamiku i predstavljajući predavače za nadolazeće izlaganje. Nakon toga, dr. Valentina Miličević i Anita Oborović, univ. bac. prim., preuzele su uloge predavača, produbljujući temu svojim stručnim izlaganjem.

1706271329461

U svom izlaganju, naglasile su važnost prevencije raka vrata maternice, ističući dostupne mogućnosti za njegovu prevenciju i praktičnu eliminaciju ove ozbiljne zdravstvene prijetnje. Edukacijom o izbjegavanju rizika za razvoj raka, visokim postotcima cijepljenja mladih protiv HPV-a i redovitim ginekološkim pregledima, uključujući Papa test i testiranje na HPV, moguće je značajno smanjiti incidenciju raka vrata maternice, kao i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om. Istaknuto je kako se bolest otkrivena u predstadijima ili ranoj fazi može potpuno izliječiti ili uspješno liječiti, ukoliko se pridržavamo preporučenih preventivnih mjera.

Ovo predavanje predstavlja korak naprijed u širenju svijesti i stručnog znanja o raku vrata maternice, unapređujući zdravlje zajednice i pridonoseći održivosti zdravstvenog sustava.

Osim raznolike publike, predavanju su nazočili liječnici i drugi zdravstveni djelatnici, što je dodatno istaknulo nužnost angažiranja u borbi protiv raka vrata maternice i podizanja svijesti o preventivnim mjerama među građanima.

 1706273347979

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. Unatoč razmjerno jednostavnoj, jeftinoj i pouzdanoj dijagnostici toga raka, te suvremenim spoznajama o načinu njegova nastanka i razmjerno sporog rasta i širenja, još uvijek ne možemo biti zadovoljni s dosegnutom razinom znanja, posebice u mladih ljudi, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja. Ova se bolest otkrivala u uznapredovalom i neizlječivom stadiju sve dok u svijetu 40-ih godina prošloga stoljeća nije prihvaćena citodijagnostika, koja je omogućila smanjenje pobola i smrtnosti žena uz očuvanje kvalitete života.

Rak grlića maternice drugi je najčešći uzrok smrti od raka kod žena u istočnoj Evropi i srednjoj Aziji. On prvenstveno pogađa mlađe žene, a većina slučajeva javlja se između 30. i 50. godine života. Svake godine se u regiji dijagnosticira više od 38.000 novooboljelih i evidentira 18.000 smrtnih slučajeva od raka grlića maternice– što predstavlja stopu do 10 puta veću nego u zapadnoj Evropi.

U Bosni i Hercegovini svake godine oko 300 žena i djevojaka oboli od raka grlića maternice. Skining programima može se smanjiti stopa raka grlića maternice do 80% (ili do 90%, ako se kombiniraju s vakcinacijom adolescentica protiv humanog papilomavirusa (HPV).

Kontakt
Dom zdravlja Kreševo
  • Brce bb, Kreševo
  • dzkresevo@tel.net.ba
  • +387 (0)30 806 511
© 2022 Copyright: JU Dom zdravlja Kreševo Design and development
Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.